Snahy o zdravú výživu na školách komplikuje aj verejné obstarávanie

17.10.2012 Bratislava

Bratislava 17. októbra (TASR) - Aj verejné obstarávanie môže prispieť ku skvalitneniu stravy v školských jedálňach, pred najnižšou cenou by však malo preferovať kvalitu potravín. Na konferencii o zdravej výžive detí a mládeže v školách to dnes povedal právnik Ľubomír Púček, ktorý sa špecializuje na problematiku verejného obstarávania.

Nákup potravín do školských jedální je podľa Púčeka v súčasnosti až príliš komplikovaný a pre samotné školy zaťažujúci. "Momentálne sú nastavené veľmi nízke limity na obstarávanie tovarov pre školské jedálne, takže aj malé základné a stredné školy musia nákup tovarov realizovať komplikovaným systémom, vyhlásením vo vestníku verejného obstarávania, ktorý trvá minimálne šesť týždňov," uviedol Púček.

Môže za to novela zákona o verejnom obstarávaní z roku 2011, ktorá zadala povinnosť urobiť verejné obstarávanie cez vestník verejného obstarávania už pri zákazkách nad 10.000 eur bez DPH. "Navyše, vo verejnom obstarávaní je kladený dôraz jednoznačne na najnižšiu cenu, čo logicky vedie k znižovaniu kvality potravín využívaných v školských jedálňach," dodal Púček.

Riešiť tento problém by mohli legislatívne zmeny, ktoré by podľa Púčeka mali smerovať k tomu, aby sa viac vyhodnocovala kvalita potravín a aby sa zreálnili limity pri verejnom obstarávaní. "Aby nemuseli malé školy a malé školské jedálne vyhlasovať komplikované verejné obstarávanie, ale nakupovať od overených lokálnych dodávateľov."

Pripravovaná veľká novela zákona o verejnom obstarávaní má však v súčasnej podobe podľa Púčeka opačný efekt. "Podľa návrhu by sa mala situácia pre školy ešte zhoršiť, keďže by sa už teraz nízke limity mali znížiť ešte o polovicu," uviedol Púček. Dodal však, že návrh novely sa stále iba vyvíja a v ďalšom legislatívnom procese je možné, že prinesie zmeny, ktoré budú v prípade nákupu potravín do školských jedální ústretovejšie. Jednou z možností je návrh, aby potraviny boli úplne vyňaté z verejného obstarávania, podľa Púčeka však takýto návrh komplikuje fakt, že Slovensko je súčasťou Európskej únie a v tomto prípade by muselo žiadať výnimku.
 

Vyberte región